Γιατί αγχώνεις τον σκύλο σου;

Η υπερβολική αγάπη προς τα σκυλιά καμιά φορά μπορεί να παρερμηνευτεί από τους ίδιους τους σκύλους. Πολλοί που έχουν σκυλάκια ξεχνούν ότι ναι μεν έχουν ανθρώπινη νόηση και συναισθηματικό κόσμο, αλλά δεν παύει να είναι σκυλιά που ορισμένες ανθρώπινες συμπεριφορές δεν μπορεί το δικό τους μυαλουδάκι να επεξεργαστεί και τις ερμηνεύουν σύμφωνα με τα δικά τους σκυλίσια πρότυπα.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω, πολλοί άνθρωποι που αγαπούν πολύ τα σκυλιά τους, μπορεί να κάνουν κάποιες λανθασμένες κινήσεις οι οποίες τα αγχώνουν άθελά τους.

Εσύ, αγχώνεις τον σκύλο σου;

Για να δούμε, ποιες ενέργειες μπορεί να τον αγχώνουν και να μην το γνωρίζεις:

  1. Απογοητεύεστε όταν το σκυλί σας δρα …. σαν σκυλί : Τα σκυλιά γαβγίζουν, σκάβουν, δαγκώνουν, μασάνε αντικείμενα, τρώνε οτιδήποτε φαγώσιμο που τα προσελκύει ακόμα και αποφάγια ή από τα σκουπίδια, σκάβουν, λερώνουν. Όλα αυτά είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά ενός σκύλου. Τα σκυλιά δεν καταλαβαίνουν την αξία των αγαπημένων κι ακριβών παπουτσιών σας που μόλις μασήσανε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας σκύλος πρέπει να είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει μέσα στο σπίτι. Χρειάζεται εκπαίδευση και κανόνες για να υπάρχει όμορφη συμβίωση μεταξύ σας. Με την ανάλογη εκπαίδευση μαθαίνει ένας σκύλος να μην μασάει για παράδειγμα τα έπιπλα ή τα παπούτσια σας, να μην λερώνει μέσα στο σπίτι, να μην κάνει φασαρία κ.α. Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση επιβάλλεται από εσάς να έχετε υπομονή γιατί δεν απευθύνεστε σε έναν νοήμων άνθρωπο αλλά σε έναν νοήμων σκύλο! Κι όταν βλέπετε ότι δεν καταλαβαίνει, είναι φυσιολογική αντίδραση γιατί για εκείνον το φυσιολογικό είναι το αντίθετο από αυτό που του ζητάτε. Η εκπαίδευση θέλει διαλείμματα και με ολιγόλεπτες επαναλήψεις για ένα τέταρτο με μισή ώρα κάθε μέρα. Διαφορετικά θα τον αγχώσετε με την επιμονή σας αν αυτή πάρει σε μάκρος.
  2. Δεν έχετε συνέπεια στους κανόνες και στα όρια : Τα σκυλιά νιώθουν άνετα με την συνέπεια και την ρουτίνα. Δεν δικαιολογείται την μία μέρα να επιτρέπετε στον σκύλο σας να ανεβαίνει για παράδειγμα πάνω στον καναπέ και την άλλη μέρα να τον μαλώνετε που ανέβηκε. Σ’ αυτό το σημείο, ο σκύλος σας θα αγχωθεί, θα μπερδευτεί και δεν θα ξέρει ποιο είναι το σωστό. Όταν δημιουργείτε κανόνες και όρια θα επιμένετε σε αυτά!
  3. Περιμένετε ο σκύλος σας να σας υπακούσει μόνο επειδή θέλει να σας βλέπει ευτυχισμένους: Είναι γεγονός πως τα σκυλιά θέλουν να κάνουν ευτυχισμένους τους ανθρώπους τους. Είναι σκυλιά όμως. Και κάποιες στιγμές θα μιλήσει το ένστικτο μέσα τους κι αν μυρίσουν για παράδειγμα ένα κοτόπουλο πάνω στο τραπέζι, μπορεί αν είναι μόνα τους στο δωμάτιο να πηδήξουν και να το αρπάξουν χωρίς δισταγμό. Πέρα όμως από τα σκυλιά που θέλουν να ευχαριστούν με την συμπεριφορά τους τους ανθρώπους τους, είναι κι εκείνα που θα υπακούσουν κάθε εντολή απλά και μόνο για την ανταμοιβή. Σ’ αυτό το σημείο υπάρχουν δύο μυστικά για να μην αγχώνετε τον σκύλο σας. Ούτε θα τον προκαλείτε βασιζόμενοι στην εκπαίδευσή του. Όπως για παράδειγμα να αφήνετε φαγητά και λιχουδιές στο σπίτι σε προσιτά σημεία για εκείνον την ώρα που δεν τον επιβλέπει κανείς. Είναι κρίμα γιατί τον αγχώνετε και τον πιέζετε να μην ακολουθήσει το ένστικτό του. Είναι σα να αφήνεις ένα παιδάκι μέσα σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας με συντριβάνια σοκολάτας μόνο του, έχοντας δώσει την εντολή να μην ακουμπήσει και να μην δοκιμάσει τίποτα! Και τέλος, ένα άλλο βασικό, είναι αυτό που τονίζουν οι εκπαιδευτές ότι η ασυνεπής επιβράβευση πιθανότατα θα οδηγήσει σε ασυνεπή συμπεριφορά. Δεν μπορείτε να θυμώνετε με τον σκύλο σας αν δεν ακολουθείτε πρώτα εσείς τους σωστούς όρους της εκπαίδευσης, που είναι εντολή, σωστή συμπεριφορά, επιβράβευση.
  4. Χρησιμοποιείτε πολλές λέξεις για να υποδείξετε την ίδια συμπεριφορά : Η δική σας λανθασμένη συμπεριφορά μπορεί να τον στρεσάρει χωρίς λόγο. Όταν για παράδειγμα ο σκύλος σας γαβγίζει κι εσείς του λέτε “σουτ!”, “σταμάτα”, “πάψε”, “μην φωνάζεις”, “μην γαβγίζεις”. Έχετε δώσει πέντε διαφορετικές εντολές που υποτίθεται σημαίνει το ίδιο πράγμα : “Σταμάτα να γαβγίζεις”. Το σκυλί σας μπερδεύεται με αποτέλεσμα να συνεχίζει να γαβγίζει και στο τέλος το μαλώνετε κι αυτό δεν ξέρει το γιατί! Πρέπει για κάθε εντολή να χρησιμοποιείτε μόνο μια λέξη όλη η οικογένεια κι όχι άλλη εσείς, άλλη ο άλλος και ούτω καθ’ εξής. Μόνο μια λέξη για κάθε εντολή!
  5. Του λέτε “όλα καλά” σε λάθος στιγμές : Είναι φυσιολογική ανθρώπινη συμπεριφορά όταν βλέπουμε κάποιον ανήσυχο να του λέμε “όλα καλά” με ήρεμη και χαλαρή φωνή για να τον ηρεμήσουμε. Όταν αυτό το κάνει ένας άνθρωπος στον σκύλο του, την στιγμή που τον βλέπει ανήσυχο για παράδειγμα στην επίσκεψη στον κτηνίατρο, τότε ο σκύλος συνδέει την φράση “όλα καλά” με κάτι κακό. Όταν δηλαδή χρησιμοποιείτε μια φράση σε συνδυασμό με κάτι που δεν του αρέσει, μαθαίνει να συσχετίζει την φράση με πράγματα που δεν του αρέσουν. Και η δική σας φράση ” όλα καλά” θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα γιατί για τον σκύλο σας δεν θα είναι όλα καλά. Όταν λοιπόν θα ακούσει αυτή τη φράση, θα αγχωθεί γιατί θα περιμένει να γίνει κάτι κακό. Ορισμένοι εκπαιδευτές λένε πως για να το αποφύγετε αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε την ίδια φράση και σε στιγμές ευχάριστες που σε εσάς μπορεί να μην έχει λογική αλλά στον σκύλο σας θα βοηθήσει γιατί δεν θα την συσχετίσει με άσχημα συμβάντα. Για παράδειγμα, πείτε την ίδια φράση όταν του δίνετε μια λιχουδιά.
  6. Κουνώντας το δάχτυλο μπροστά του : Αυτή είναι μια χειρονομία που αγχώνει πολύ όλα τα σκυλιά γιατί δείχνει θυμό κι όντως τις περισσότερες φορές αυτή η χειρονομία συνοδεύεται με θυμωμένη φωνή κι αυτό ο σκύλος το καταλαβαίνει κι αγχώνεται.
  7. Τον καταπιέζετε για να του δώσετε χάδια : Εννοείται πως τα σκυλιά θέλουν φροντίδα κι αγάπη. Δεν θέλουν όμως όλα τις σφιχτές αγκαλιές και τα φιλιά. Εξαρτάται από τον σκύλο. Άλλα δέχονται τέτοιες εκδηλώσεις αγάπης κι άλλα όχι. Όπως επίσης άλλα σκυλιά θέλουν αυτές τις εκδηλώσεις αγάπης αλλά από συγκεκριμένα άτομα, όχι από όλους. Ενώ η αγκαλιά είναι σημάδι αγάπης για τους ανθρώπους, κάποια σκυλιά αισθάνονται νευρικά ή παγιδευμένα όταν ένας άνθρωπος τυλίγει τα χέρια του γύρω από αυτά. Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αγκαλιά κι αγκαλιά, έτσι; Είναι κι αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Γιατί το σκυλάκι σας μπορεί να δέχεται να το αγκαλιάζουν αλλά όχι και να το πνίγουν με σφιχτή αγκαλιά! Το κάθε σκυλί έχει το δικό του comfort zone. Ο καθένας πρέπει να σέβεται τα προσωπικά τους όρια.
  8. Καρφώνετε με το βλέμμα σας έναν άγνωστο σκύλο : Όταν συναντάτε έναν άγνωστο σκύλο πρέπει να αποφεύγετε την οπτική επαφή μαζί του όσο εκείνο σας μυρίζει για να σας γνωρίσει. Ορισμένα σκυλιά το επίμονο βλέμμα στα μάτια το παίρνουν ως πρόκληση εχθρική, επικίνδυνη. Με αποτέλεσμα να αγχωθούν και να επιτεθούν από άμυνα.
  9. Δεν του προσφέρετε χρόνο για άσκηση και παιχνίδι : Όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά βαριούνται αν δεν έχουν αρκετή σωματική και πνευματική διέγερση στη ζωή τους. Τα σκυλιά που δεν είναι ικανοποιημένα και βαρεθούν, είναι πιθανό να ξεκινήσουν καταστροφικές συμπεριφορές όπως το μάσημα και το σκάψιμο, κάτι που οδηγεί σε άδικη τιμωρία και άγχος. Να θυμάστε, το σκυλί σας δεν μπορεί να διασκεδάσει απολαμβάνοντας μια σειρά στην τηλεόραση. Ούτε μπορεί να πάει μόνο του βόλτα. Εξαρτάται από εσάς. Έχει ανάγκη εσάς. Να το πάτε βόλτα, να το γυμνάσετε και να παίξετε μαζί του. Να τον διασκεδάσετε σωματικά και διανοητικά!
Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts